Обичаме България - Камила и Амели

"Обичаме България" - Камила и Амели

Доброволките Камила от Испания и Амели от Великобритания посещават за втори път България с голям ентусиазъм и желание. Те взеха участие в организацията и координацията на Международния фолклорен фестивал Витоша, който цели да насърчава танцовото изкуство и да съхрани фолклора на различни култури от цял свят.

„Наистина се наслаждавах на цялата атмосфера на фестивала. Толкова много култури се събраха, за да покажат своите традиции, които не са еднакви, но радостта в очите на хората беше еднакво опияняваща.“ – казва Амели.

Те споделиха, че преживяването е било прекрасно и незабравимо. Момичетата са изключително доволни от това приключение, което те описват като много ползотворно и приятно.

Причините за тези прекрасни впечатления, като изключим новите умения, които са усвоили, са възможността да срещнат нови хора от различни култури и да ги опознаят. Било е магично да видят всичките традиционни танци, изпълнени по време на фестивала.

Освен София, Камила е имала удоволствието да посети спиращия дъха Пловдив (Европейска столица на културата 2019), Амели междувременно е успяла да разгледа бившата столица Велико Търново. Камила и Амели се влюбват в малката българска държава, в радостните ù хора, вкусната традиционна храна и уличното изкуство. Амели е смаяна от красивия език и интересната азбука – кирилица, и красивите гласове на българките, пеейки, докато танцуват народните си танци точно като своите предци.

От друга страна Камила ще запомни музеите и величествените забележителности, съхранили многовековна история на култура. Със сигурност няма да забрави и вкусната храна – разбира се, любимите ù баница и шопската салата. Двете доброволки си тръгват от България с широка усмивка и много прекрасни спомени.

„Аз обичам България и много искам да я посещавам отново и отново!“ –казва Камила.
 
Лято 2021
​Мари Накева