Плейсмейкинг в Нови Искър

На 12.07.2022 г., екипът ни проведе среща с ученици от  170 СУ „Васил Левски“ в Нови Искър, по време на която обсъдихме идеи за изграждане на пространство за млади хора като част от проект “Квартална демокрация в градските общности”, наричан накратко “Активни квартали”.

Той е част от дългосрочната програма Място България, координирана от сдружение BG Бъди активен (гр.Пловдив), и се базира на placemaking (място-правене) методологията, с фокус върху изграждане на процеси и връзки между основните страни: граждани, общини, общности и граждански организации, и се осъществява с подкрепата на фонд Активни Граждани.

По време на форума, учениците обсъдиха различни варианти за плейсмейкинг и ни споделиха под каква форма биха искали да съществува пространството за тях и какво ни е нужно, за да го направим заедно.
Крайната ни цел бе да създадем 2 къта за отдих, четене и общуване чрез бордови игри. Един вътре в училището и един отвън. За тази цел, нашият екип, с помощта на учениците, няколко дейни учители, директорът, отзивчиви родители и най-вече младежите от училището, започнахме дружно работа на 20-и юли.

Основните ни дейности се въртяха около изработка на мебели от палети, които бяха дарени от местна фабрика за почистващи продукти, както и изрисуването на вътрешния кът.

През август и септември работихме дружно върху изработката на кътовете. Взехме палетата, почистихме ги, стегнахме ги, окомплектовахме ги и успяхме да изработим 6 дивана и 4 маси, които ще стоят вътре и на двора, и ще се използват от учениците както за социализация, така и за каране часове, когато времето позволява. В изработката на мебелите се включи активна група от 5-8 младежи, която варираше като състав, взависимост от свободното им време, а вече през септември се включиха активно и част от персонала на училището, които ни помагаха с инструменти, пособия за чистене, рязане, и т.н, както и с личния си труд и идеи как да подобрим дизайна. Главни действащи лица бяха учениците. 

Накрая, успяхме да преобразим стари палети в красиви и практични диванчета и маси, и превърнахме сивите шкафчета на последния етаж, в кът за настолни игри с пъстър природен пейзаж, където учениците ще могат да отдъхнат и да разнообразят междучасията си.

Откриването на кътовете беше 15-и септември.