Здравето на нашите деца

Как да възпитаме навици за здравословен живот в децата си?

Най-сигурният начин за поддържане на здравословно тегло, нормален растеж и добро психично здраве при децата е чрез създаване на здравословни навици на хранене и живот. Изграждането им започва още от най-ранна възраст, но за да е успешно начинанието, малчуганите се нуждаят от добър пример срещу себе си, т.е. от родителите си. Едно дете със сигурност няма да сложи плод или зеленчук в кутията си за обяд, ако на масата в кухнята има бисквити или бонбони.

До какви рискове водят нездравословните навици? 

Здравословеното хранене и начин на живот, са основополагащи за поддържането на добро тегло, енергия и бистър ум, не само при децата, но и възрастните.

Така човек се предпазва от развитието на редица болести, защото се поддържа силна имунната система. Затова за всяко едно нещо, което спада в категорията нездравословно, трябва да се има едно наум, особено, когато се възпитават и отглеждат деца.

Лошите навици, свързани най-вече със здравето, могат да се превърнат в сериозен проблем по-късно в живота.

Неправилна диета

На първо място като лош навик при децата обикновено винаги е нездравословното и непълноценно хранене. То има както краткосрочно, така и дългосрочно въздействие върху здравето.

Непосредствените рискове са свързани с увеличаване на теглото, което може да доведе до затлъстяване, което пък от своя страна е рисково за развитие на захарен диабет тип 2 дори в детско-юношеска възраст. Други негативни ефекти включват предразположение към поява на повече кариеси. С напредване на възрастта пък неблагоприятните последствия са свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания, остеопороза и високо кръвно налягане.

Хубавото обаче е, че апетитът на децата може да се препрограмира, така че да „захаресват“ плодовете, зеленчуците, варивата и т.н. Колкото по-скоро въведете здравословни и питателни храни в диетата на децата си, толкова по-лесно те ще могат да развият „здравословна връзка” с тях, така че цял живот да изпитват нужда да ги консумират.

Осигуряването на достатъчно движение и храна, богата на важни за организма вещества, има силен ефект и върху психическото и емоционално благополучие, защото предпазва от състояния като депресия, тревожност и ред други.

Недостатъчно и непълноценен сън

Малките деца имат нужда от 11 до 13 часа сън на нощ, а по-големите между 8 и 10. Ако не си починат достатъчно, стават раздразнителни, разсеяни, уморени и апатични, което с времето може да доведе до пропуски в паметта и забавно мислене.  Свързано е и с поява на хормонален дисбаланс, пряко обвързано е и с риска от наднормено тегло.

Прочетете повече: Как да отслабнем здравословно, ако страдаме от затлъстяване?

Спането е и времето, когато организмът се самолекува, така че добрият нощен сън ще помогне на детето ви да се бори с инфекции и болести, стреса и безпокойството, а и подпомага балансирания и здравословен растеж.

Лоша лична хигиена

Хигиената е от основно значение за доброто здраве и нормален социален живот. Много деца не искат да се къпят или често ги домързява да си измият зъбите преди лягане. Тази съпротива много лесно може да се превърне в лош навик, който да остане завинаги.

Кожата е най-големият орган в тялото и най-големият ни щит срещу бактериите. За да се предпази самата тя обаче, трябва да се поддържа чиста. Когато това не се прави, могат да се развият кожни алергии, да се появят неприятни миризми и т.н. Що се касае до скалпа пък, липсата на хигиена води до поява на пърхот, въшки, а понякога и до оплешивяване.

Най-големият риск при ниска орална хигиена е изпадането на зъбите. Колкото по-лоша е тя, толкова по-бързо се случва. При децата обаче е свързано и с поява на кариеси клатещи се зъби и кървящи венци. Освен това от години специалистите напомнят, че оралното здраве, не бива да се дели от физическото или да се подценява, защото двете за взаимосвързани.

Прочетете повече: 5 начина за детокс срещу акне

На миенето на ръцете също трябва да се обърне сериозно и продължително внимание, защото често се забравя. Това е важен здравословен навик, който предпазва вредни микроби и бактерии да попаднат бързо и лесно в тялото през устата, което пък намаля броя на настинките и инфекциите.

Как се възпитават здравословни навици у децата?

Не забравяйте, че децата създават своите навици спрямо това, което виждат като практика от родителите си, така че се старайте да бъдете добър пример. Така най-лесно се възпитават добри навици.

Що се отнася до храната, има куп лесни трикове, които могат да се приложат. Някои от тях са:

Пазарувайте и гответе заедно

Използвайте всяка възможност, която имате и включете децата в приготвянето на храната. Веднага, след като започнат да се хранят сами, са готови за това. Позволете им да месят, режат (мека неща, при това с пластмасов нож), пекат, бъркат или да участват в отглеждането на подправки.

Това не само спомага за насърчаване на положително отношение към храната, но така разбират и откъде идва тя и как се приготвя.

Прочетете повече: Можем ли да се научим да готвим здравословно?

Преди да запретнете заедно ръкави в кухнята, вземете децата с вас на пазар. Тези моменти са особено подходящи да се запознаят отблизо с разнообразието от продукти, както и да научат повече за всеки от тях. Там е и най-подходящото място да насочвате вниманието им именно към тези продукти, така че те сами да посягат към тях и да ги избират.

Освен това децата са много по-склонни да изядат нещо, в приготвянето на което са имали пряко участие – без значение дали е пазаруване, готвене или и двете.

Оставете децата сами да избират и се хранете заедноАко сте твърде настоятелни и настъпателни в стремежа си да създадете здравословни навици на хранене при децата, то мисията ви почти сигурно е обречена на неуспех.

Най-добре е да се изготвя списък  със зеленчуци, плодове и храни, богати на здравословни въглехидрати и децата сами да комбинират това, което биха яли.

Така ще сте сигурни, че това, което готвите ще се хареса и ще се изяде.


Прочетете повече: Естествено детоксикиращи храни или детокс по рецепта: как да изберем правилния детокс?

Създайте режим, при който поне едно от основните хранения на ден да се случва, когато цялото семейство е на масата. Така не само сте сигурни, че детето се храни с това, което сте сготвили, но е добра възможност да го насърчавате да хапне повече от зелето, което се опитва да избута от чинията си. Разбира се, без да се прекалява. Освен това семейното хапване е и начин за поддържане на връзка в семейството, която остава завинаги.

Приготвяйте здравословни алтернативи на нездравословната храна

Каквото и да прави един родител, нездравословната храна винаги остава изкушаваща за децата и трудно може да се пребори с нея. Вместо да я елиминирате изцяло, което пък може да засили апетита към нея, опитайте се да намерите и да приготвяте здравословни алтернативи:

вместо пърженни картофи, предлагайте тънко нарязани, гриловани във фурна и леко осолени картофи;
вместо сладолед – кисело мляко с плодове, което също да преседи известно време в камерата. Може да се добавят от време на време бисквити и парченца шоколад;
заменете купешкия чипс и сладкиши с домашно приготвени и др.

Прочетете повече: „Боклучавата храна“ или какво трябва да знаем за бързото хранене?

Миенето на ръце и спортуването също са важни здравословни навици

Здравословните навици не се ограничават само до избора на храна, но включват още хигиенни и спортни навици.

Кажете на детето си, че трябва да мие ръцете си преди всяко хранене, както и веднага щом се прибира отвън, след кихане, кашляне, докосване на животно или използване на тоалетна.

Научете го като първо изпълните всяко едно действие по насапунисване, търкане и измиване, докато вие движите и насочвате ръцете му, а след това го правете паралелно с него, така че да ви вижда и да следва движенията ви. Ръцете се мият 20 секунди, под течаща вода.

Организирайте семейни излети с игри на федербал, футбол, катерене, тичане и всякакви други дейности и спортове, с които да покажете на детето, че движението е забавно. През зимните месеци това може да се замени с пързаляне с шейна или разходка в парка. Ако активните занимания са по-често срещани по време на детството, то телевизията и компютърът остават на заден план и се изгражда навик, който лесно се запазва и след това.

Прочетете повече: Минерална или изворна: как да изберем подходящата вода за нас и семейството ни?

Що се касае до съня и хигиената – без режим не става

Ранна вечеря, последвана от тоалет и лягане по едно и също време. Напълно познат механизъм на мнозина родители, но със сигурност най-ефективен, когато се касае създаване на режим и навици.

Създайте приятна и уютна атмосфера в детската стая, която да успокоява децата. Освен това не позволявайте да се правят хилядите други обичайни неща в леглото като гледане на телевизия, писане на домашни или хапване. Единственото нещо, което децата трябва да искат, когато си легнат, е да спят. Отпочиналият  и наспан човек винаги е по-ползотворен, щастлив и деен, без значение на каква възраст е.НАВИЦИShare this article

PULSE HEALTH CENTER е специализиран клиничен център, плод на дългогодишни проучвания и работа в сферата на диететиката, детокса и отслабването, в който екип специалисти се грижи за постигането на индивидуалните цели на всеки клиент.

Дигитален детокс: как и защо
Как да избегнем есенната депресия
Какво да ядем, когато сме болни
Най-подходящите храни за всеки важен орган в тялото
Какво представлява биорезонансната терапия